Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

​Middeleeuwse Monnikskaphelm, 15e eeuws, 1,6 mm staal

​Middeleeuwse Monnikskaphelm, 15e eeuws, 1,6 mm staal

€ 119.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-1716633616

Middeleeuwse Monnikskaphelm, 15e eeuws, 1,6 mm staal.

Deze laatmiddeleeuwse helm is een reproductie van een Bourgondische monnikskap uit de late 15e eeuw. Historische originelen dienden als model (waarvan er één in het Metropolitan Museum of Art in New York staat). Het maakt indruk met zijn eenvoudige maar mooie ontwerp, evenals zijn gecanneleerde bel waardoor hij opvalt in de massa.

Deze vrij eenvoudige helm in de vorm van een hoed, gedragen door voetvolk, boogschutters, kruisboogschutters, piekeniers en strijders in heel Europa in de hoge en late middeleeuwen, dankt zijn Engelse naam (kettle hat) aan zijn gelijkenis met een kookpot (oorspronkelijk ketel genoemd) .

Hoewel monnikshoeden in vele varianten bestonden, deelden ze allemaal hetzelfde hoofdkenmerk: een brede rand die niet alleen goede bescherming bood tegen zwaardslagen van bovenaf, maar ook tegen hagel van pijlen of andere projectielen die van bovenaf werden afgeschoten of gevallen. Dit zeer effectieve beschermende ontwerp, dat ook het zicht, het gehoor of de ademhaling van de drager niet belemmerde, bleek gunstig te zijn bij belegeringen en massale infanteriegevechten en droeg aanzienlijk bij aan de langdurige populariteit van dit type helm.

De reconstructie die we hier aanbieden is gemaakt van 1,6 mm (16 gauge) staal en is daarom slechts voorwaardelijk geschikt voor gevechten. Het zwart gemaakte interieur is voorzien van een geklonken, verstelbare lederen inleg en de verstelbare 3 mm leren kinband is voorzien van een messing (antieke afwerking) gesp.

Deze prachtige, draagbare helm is geschikt voor lichte tentoonstellingsgevechten, re-enactment, LARP, toneel of tv/film en maakt je transformatie tot een trotse middeleeuwse krijger perfect. Natuurlijk is de middeleeuwse helm ook een uitstekende aanvulling op de schatkamer van elke helmverzamelaar.


Details:

- Materiaal: 1,6 mm staal, lederen inleg en kinband, messing gesp

- Geschikt voor een hoofdomtrek tot ca. 65 cm

- Lange binnenafstand (achterhoofd-voorhoofd): ca. 21,5 cm

- Korte binnenafstand (oor-oor): ca. 20 cm

- Hoogte: ca. 24 cm

- Gewicht: ca. 2 kg


Bovenstaande specificaties kunnen afwijken van exemplaar tot exemplaar variëren enigszins.