Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Monnikskaphelm met wangkleppen, middeleeuwse, 1,6 mm staal

Monnikskaphelm met wangkleppen, middeleeuwse, 1,6 mm staal

€ 169.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBMULF-HM-23M

Monnikskaphelm met wangkleppen, middeleeuwse, 1,6 mm staal.

De monnikskap, een vrij eenvoudige helm in de vorm van een hoed met een rand, kwam in de 13e eeuw in de mode en genoot tot ver in de 15e eeuw een grote populariteit onder voetsoldaten, boogschutters, kruisboogschutters, piekeniers en strijders in heel Europa. . De Engelse naam (ketelhoed) dankt hij aan de gelijkenis met een kookpot (oorspronkelijk ketel genoemd).

Hoewel monnikskappen in vele variaties bestonden, hadden ze allemaal hetzelfde hoofdkenmerk: een brede rand die bescherming bood tegen zwaardaanvallen van bovenaf en projectielen die werden afgevuurd of geworpen zonder het zicht, het gehoor of de ademhaling van de drager te beperken. Dit beschermende ontwerp bleek voordelig bij infanteriebelegeringen en massagevechten en droeg aanzienlijk bij aan de langdurige populariteit van dit type helm. De zogenaamde Schaller kwam in de 15e eeuw uit het monnikendom tevoorschijn.

Deze reconstructie van een laatmiddeleeuwse monnikskap is gemaakt van 1,6 mm (16 gauge) staal. De rand van de rand is rondom voorzien van kralen en op de helmkap zijn vier sluitingen zeer decoratief in de vorm van een kruis aangebracht. In de overlappende gebieden bedraagt de materiaaldikte tot meer dan 5 mm. Aan de twee wangkleppen zijn bandjes van donkerbruin leer en een messing gesp met antieke afwerking vastgeklonken.

De binnenkant van deze helm is zwart gemaakt voor een betere bescherming tegen corrosie en heeft een geklonken, hoogwaardige en verstelbare vulling van zwarte stof.

Deze draagbare helm is geschikt voor lichte gevechten, re-enactment, LARP, toneel of tv/film.

Het past het beste bij laatmiddeleeuwse omgevingen en is ideaal voor het voltooien van het pantser van een Europese krijger. 

Uiteraard is de middeleeuwse helm ook een uitstekende aanvulling op de schatkamer van iedere helmverzamelaar.


Details:

- Materiaal: 1,6 mm staal, katoenen voering (gewatteerd), leren kinband met koperen gesp

- Geschikt voor een hoofdomtrek tot ca. 66 cm

- Lange binnenafstand (achterhoofd-voorhoofd): ca. 23 cm

- Korte binnenafstand (oor-oor): ca. 19 cm

- Hoogte: ca. 18 cm

- Randbreedte: ca. 8 cm

- Buitenafmetingen aan de rand (L x B): ca. 39 x 35 cm

- Afmetingen wangkleppen (L x B): ca. 14 x 11 cm

- Gewicht: ca. 4,25 kg


De bovenstaande specificaties kunnen enigszins variëren van exemplaar tot exemplaar.

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. Wij raden aan om helmen regelmatig te onderhouden, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalwaren.