Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Romeinse Wastablet - Schrijftablet tweeluik met een Koperen Stylus

Romeinse Wastablet - Schrijftablet tweeluik met een Koperen Stylus

€ 24.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: Romeinse Schrijfset wax PP-13 Wax

Romeinse Wastablet - Schrijftablet tweeluik met een Koperen Stylus.

Handgemaakt, tweedelig wastablet (lat. tabula ceratae) met zwarte wasvulling en bronzen stylus (lat. stilus) om op te schrijven.

Dergelijke wastabletten waren in de Romeinse tijd al wijdverbreid als schrijftabletten en zijn vrij vaak in vondsten te vinden. Het wasbakje was echter tot in de late middeleeuwen nog actief in gebruik en werd, net als de Romeinen, geschreven met een stylus van messing.

De punt van de stylus werd gebruikt om de letters in de was te krassen, met het bredere uiteinde kan het schrift weer worden "gewist". En wanneer het schrijfbord gesloten is, is wat geschreven staat beschermd tegen vegen, d.w.z. beveiligd.

Dergelijke wastabletten werden in de Romeinse tijd gebruikt als schrijftabletten voor notities die niet lang hoefden te duren, zoals conceptteksten, notities en berichten, en wastabletten werden in de middeleeuwen nog veel gebruikt in de kloosterschoollessen.

Overigens is de term "tabula rasa" afgeleid van het gladstrijken van de waslaag met de achterkant van de stylus en betekent zoiets als "schoongemaakt schrijfbord".

Het historische wastablet meet 17 x 10 x 1,5 cm.

De bronzen stylus is 14 cm lang.