Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling

Viking Kistbeslag

€ 18.95
Plaats op bestellijst
Artikelcode: PP-16 Haspe SQ

Viking kistbeslag of scharnier of hasp gesmeed uit ijzer gebaseerd op modellen uit de middeleeuwen.

De gesmede hasp, ook wel hasp genoemd, is volledig met de hand gesmeed op basis van middeleeuwse modellen en maakt indruk met zijn eenvoudige functionaliteit, zoals gebruikelijk was bij scharnieren in de middeleeuwen.

Kisten en kisten werden door de Kelten en Romeinen al voorzien van smeedijzeren scharnieren, en de latere zeekisten van de Vikingen en houten kisten in middeleeuwse huishoudens waren meestal voorzien van ijzeren scharnieren.

De middeleeuwse hasp bestaat uit twee delen, de zogenaamde hasp en een oogje.


Details:

- Hasp: 22 x 1,5 cm (12 + 10 cm)

- Oogje: 5,5 x 3 cm

De gesmede grendel heeft twee gaten met een diameter van 4 mm voor bevestiging.

2 stijlvolle spijkers zijn inbegrepen voor bevestiging.

De term hasp wordt meestal gebruikt voor een haak die met een spijker in hout of metselwerk wordt gehamerd en wordt meestal gebruikt om deur- en raamvleugels of draadspoelen op te hangen. 

De term hasp vindt men in het Middelhoogduits en Middelnederduits in de betekenis van een deurhaak, een deurscharnier of een garenlier. 

In het Oudhoogduitse woord haspa betekent het streng of streng, in het Oudengels hæsp, hæpse voor klem, in Angelsaksisch haepse en Engels hasp voor haak, deurhaak, raamhaak evenals gesp of spoel, maar ook ijzeren bout. 

In het Zweeds wordt het praktische apparaat hasp och / med krok genoemd - d.w.z. grendelbout met bijbehorende haak of oog.