Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Middeleeuws 1.5 hand Tewkesbury Zwaard, 15e eeuws, Klasse B

Middeleeuws 1.5 hand Tewkesbury Zwaard, 15e eeuws, Klasse B

€ 190.99
Plaats op bestellijst
Artikelcode: DHBM-0116337106

Middeleeuws Tewkesbury Zwaard, 15e eeuws, Klasse B.

De Rozenoorlogen (1455-1485) waren een reeks veldslagen om de Engelse kroon tussen de adellijke huizen van York en Lancaster. 

Beide huizen waren zijlijnen van dezelfde Europese heersende dynastie van de Plantagenets, die drie eeuwen lang over Engeland had geregeerd.

Deze burgeroorlogen (onderbroken door korte perioden van relatieve vrede) danken hun naam aan de rozen die beide rivaliserende families in hun respectieve toppen droegen - wit voor de Yorks en rood voor de Lancasters. 

Na 30 jaar politieke machinaties en verschrikkelijk bloedvergieten leidde de familievete uiteindelijk tot de val van het Huis Plantagenet en de opkomst van het Huis Tudor. 

De slag bij Tewkesbury, die plaatsvond op 4 mei 1471, was een beslissende overwinning voor het Huis van York. 

Het eindigde met de dood van de jonge Lancastrische kroonprins Edward van Wales, liet koning Edward IV voorgoed regeren en luidde de langste periode van politieke stabiliteit in Engeland in in dit multi-generatieconflict. 

Toen Edward IV in 1483 stierf, brak de machtsstrijd om de troon echter onmiddellijk weer uit.

Het Tewkesbury-zwaard, genoemd naar deze historische veldslag, is een klassiek voorbeeld van een laatmiddeleeuws lang snijdend en stekend zwaard. 

Hoewel dit mooie, goedkope hand-en-een-half zwaard (ook bekend als bastaardzwaard) geen replica op ware grootte is van enig historisch origineel uit deze grote Engelse veldslag, heeft het wel de kenmerken van een traditioneel laatmiddeleeuws langzwaard en is gemodelleerd naar de zwaarden die destijds hoogstwaarschijnlijk werden gebruikt, werden aan beide kanten van het conflict gehanteerd.

Het lange, tweesnijdende lemmet is gesmeed uit gehard, warmtebehandeld EN45 verenstaal. 

Het loopt langzaam taps toe naar de locatie en is aan beide zijden gegroefd over ongeveer de helft van zijn lengte, met een afgeplatte ruitvormige dwarsdoorsnede naar de top. 

De ongeslepen snijkanten zijn bijzonder dik en de doorlopende mesdoorn is aan het uiteinde van het handvat geschroefd. Het gevest bestaat uit een handvat met een houten kern en zwart lederen omhulsel, een afgeplatte stalen pareerstang en een langwerpige, zesvoudig gefacetteerde prop, eveneens van staal, met licht concave zijkanten.

Aan één zijde is in de pommel een kruis ingebed. 

De beschermkap is ca. 23 cm lang en 0,5 cm dik. 

De uiteinden zijn wijd uitlopend en elk versierd met een uitgesneden kruis. 

De laatmiddeleeuwse hand-en-halfzwaard wordt geleverd met een zwarthouten/lederen schede met een geblauwd stalen medaillon en chape. 

Dit is de gevechtsklare versie van het Tewkesbury-zwaard. 

Met zijn botte, ca. 1,5 mm / 2 mm dikke slagranden en zijn afgeronde punt is het zwaard perfect voor re-enactment, of lichtshowgevechten of sparring. 

Hetzelfde zwaard is ook verkrijgbaar in een reguliere, decoratieve versie met dunnere (ongeslepen) randen en een puntige locatie (art.nr. DHBM-0116337118).


Details:

- Stompe versie voor tentoonstellingsgevechten

- Show vechtkwaliteitsklasse: SK-B

Lees meer over onze classificatie van tentoonstellingsgevechten

- Materiaal: lemmet van verenstaal EN45 (koolstofstaal, niet roestvrij), beschermkap en pommel van staal, handgreep    van hout met lederen omhulsel

- Totale lengte: ca. 118 cm

- Lemmetlengte: ca. 90 cm

- Lengte handgreep: ca. 25 cm (handgreepsectie ca. 19 cm)

- Max. bladbreedte: ca. 5,5 cm

- Zwaartepunt: ca. 12,5 cm voor de beschermkap

- Snijden: ca. 1,5 / 2 mm

- Inclusief houten schede met echt lederen hoes en stalen beslag

- Gewicht zonder schede: ca. 1,8 kg

- Gewicht met schede: ca. 2,4 kg


De bovenstaande specificaties kunnen per exemplaar enigszins verschillen. 

Het hier gebruikte staal is niet roestvrij en kan lichte tekenen van corrosie vertonen. 

We raden aan om het mes en de schede regelmatig te verzorgen, bijvoorbeeld met Ballistol, een universele olie die ideaal is voor het conserveren van staalproducten.