Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling
Terug naar overzicht

Middeleeuwse Boeren Sabel, 15e eeuws

Middeleeuwse Boeren Sabel, 15e eeuws

Vanaf € 335.95
Plaats op bestellijst
Artikelcode: hvjk-0206

Middeleeuwse Boeren Sabel, 15e eeuws.

Het lange mes wordt in bijna alle historische schermboeken genoemd en wordt daar getoond als een effectief en populair wapen van het gewone volk.

De vormen van het lange mes zijn heel verschillend, maar vaak heeft het een schelpvormig opzetstuk als extra afweerelement naast de pareerstang. 

Gereserveerd voor de adel in de 15e eeuw om een tweesnijdend wapen te hanteren.

Dit eenzijdige scherpe wapen werd echter beschouwd als een mes en niet als een zwaard. 

Het sabelachtige lemmet en de schelpvormige bevestiging op de bewaker zijn typerend voor dit scherpe wapen.

De bladvorm is geïnspireerd op de Boheemse duszak en de Turkse sabel. 

De platte tang is bedekt met hardhout en omwikkeld met echt rundleer.


Details:

Lemmetlengte 82 cm

Totale lengte 111 cm

Lengte van de pareerstang 26 cm

Profiel van het mes bij de beschermkap: 41*5 mm

Geboorteplaats: ongeveer 11 cm voor de bewaker

Blad van verenstaal volgens CSN 14260 (Din 54SiCr6 | GOST 60S2CHA)

Hardheid van het lemmet 53-54 HRC

Gewicht ca. 1890 g (met scherp mes)

Verenstalen lemmet W.Nr. 1.7102 (DIN 54SiCr6) gehard in olie, Rockwell-hardheid Ca 53 HRC

Gemaakt in Tsjechië.

Alle informatie is bij benadering. Het lemmet is gemaakt van gehard en getemperd high-carbon verenstaal DIN 1.7103, dat niet roestvast is. Crossguard en pommel zijn gemaakt van staal. De mesdoorn is bedekt met hout en omwikkeld met leer.

De gevechtsversie van dit lange mes heeft een snijkant van 2-3 mm en een afgeronde lemmetpunt. Een sabel met deze eigenschappen kan worden gebruikt in tentoonstellingsgevechten.

Houd er rekening mee dat wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor verwondingen en ander persoonlijk letsel tijdens het gebruik. Wij benadrukken: Alles wat met de sabel wordt gedaan is op eigen risico!

Ondanks grote zorgvuldigheid bij de productie en bij de materiaalkeuze, kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden met betrekking tot het breken van het mes of de pareerstang en de gevolgen daarvan volgens de Wet Productaansprakelijkheid.

Geen enkele gerenommeerde producent kan een absolute breukgarantie bieden. Elk lang mes kan worden vernietigd door onjuist gebruik. Probeer elke vijandelijke slag af te weren met de volle zijde van het mes en vermijd directe mes-naar-blad slagen. Voer de stoten correct uit en niet met overdreven en onnodige kracht.

Zorg ervoor dat u uw sabel buiten het bereik van kinderen houdt.

De inkepingen op het lemmet die in de loop van de tijd ontstaan, zijn een natuurlijk en onvermijdelijk symptoom van slijtage en geen reden tot klagen. Als ze verschijnen, verwijder dan alle scherpe punten en inkepingen met een diamantvijl, schuurpapier of slijpmachine voor verder gebruik.

Een losraken van de afscherming is vaak onvermijdelijk. Alleen het opnieuw klinken of aandraaien van de schroefbevestiging helpt hier. Het is voor sommige showjagers nuttig gebleken om de opening tussen het handvat en de pareerstang te vullen na gebruik met een strakke rol vislijn.