Ridderwebshop Dragonheart
Al meer dan 20 jaar een begrip in Europa!
Mijn bestellijst
0 productenproductproducten
Bekijk bestelling

Schotse Kilts en Tartans

Dragonheart levert een erg grote collectie Kleding aan voor Volwassenen!

Van broeken, blouses, tunieken, pijen, kilts, tartans, gilets, schoenen en maliënkolders, cape`s, gambesons, jurken, rokken, hoofdgewaden, kronen, fibula`s, en veel meer.....

Wist u dat Dragonheart, al meer dan 24 jaar het vertrouwde adres voor Nederland is!


Ook voor Schotse Kilts en Tartans kun je bij Dragonheart terecht!

En van een mooie prijs/kwaliteits verhouding!

Natuurlijk herkenbaar van de prachtige film Braveheart en de super serie `Outlander`

Een kilt is een kledingstuk voor mannen dat de benen tot de knieën bedekt en in tegenstelling tot een broek geen pijpen heeft. Een kilt is dus een rok specifiek voor mannen. Traditioneel werd de kilt in de 16e eeuw door mannen en jongens in de Schotse Hooglanden gedragen, maar sinds de 19e eeuw ook in andere delen van Schotland en het Keltische taal- en cultuurgebied. Tegenwoordig wordt de kilt door (hoofdzakelijk Schotse) mannen gedragen bij bijzondere, folkloristische en officiële gelegenheden. Met name bij doedelzakspelers vormt de kilt een onderdeel van de traditionele kleding. De onderzoom moet zo'n één inch boven de grond hangen wanneer men (rechtop) geknield zit.

Schotse kilt

De eenvoudigste kilt bestaat uit een recht stuk textiel, geweven wol. Dit wordt hoog om het lichaam gewikkeld, waarna een riem om het middel wordt gedaan en vervolgens het deel dat om de borst zit over de riem wordt geslagen.

Deze eenvoudige kilt had zo zijn voordelen, omdat hij op verschillende manieren gedragen kon worden. Het bovenste deel kon over de schouder geslagen worden en als cape dienen. Ook was hij erg geschikt om ermee in de open lucht te slapen, en kon hij dienen als een soort geïmproviseerd schild tijdens gevechten, door de niet gebruikte stof om de linkerarm te wikkelen. Het doek kon echter ook tijdens gevechten van man tot man in de weg zitten en vaak gooide men ze af, om vervolgens na de strijd de kilt weer op te zoeken.

Deze kilt werd ook wel filleadh mòr genoemd (grote kilt). De moderne kilt, ook wel fillead beag (kleine kilt) of philabeg genoemd werd waarschijnlijk in het leven geroepen voor arbeiders zodat deze zich vrijer konden bewegen.

Vóórop de kilt hoort een tasje te worden gedragen, de zogeheten sporran (sparán), en de sgian dubh (zwart, verborgen mes), een kleine dolk die men in de kous steekt. Draagt men de kilt informeel, dan horen de kousen afgestroopt te zijn. Draagt men de kilt echter bij een gala of andere gelegenheid, dan dienen de kousen opgetrokken te zijn. De kilt die voor dagelijks gebruik is bedoeld, is van wol en heeft een soort plissé-plooien opzij en achter, maar niet aan de voorkant. De kilt is altijd geruit met een patroon (tartan) dat afhankelijk is van de clan, of met een anoniem of algemeen Schots patroon, maar dit is niet traditioneel. Er zijn meer dan 300 verschillende tartans voor op zo'n kilt.


Wetenswaardigheden

Van origine behoort men onder de kilt geen ondergoed te dragen, maar juist weer wél indien men danst, of men sport, bijvoorbeeld bij de "Highland Games". Het is niet duidelijk of voor de léine exact dezelfde regels gelden.

Iedere Schotse clan heeft zijn eigen ruitpatroon, tartan genaamd, en een Schot heeft het motief van zijn kilt dan ook niet vrij voor het uitkiezen.

Het dragen van een kilt was voor mannen in Engeland jarenlang verboden, tenzij men van Schotse afkomst was.

Sommige mannen noemen een kilt voor dagelijks gebruik ook Male Un-bifurcated Garments of kort "MUGs" (Engels voor "mannelijke pijpvrije kleding"). Hieronder valt ook andere kleding, zoals een Sarong.

Een sporran werd gebruikt omdat een traditionele kilt geen zakken heeft. Ook zorgt een sporran ervoor dat de stof tussen de benen naar beneden zakt, om ongewenste inkijk te voorkomen.

1
Hulp nodig?
Of mail naar info@dragonheart.nl